Första läkemedelssubstansen klar för kliniska test

En ny anti-cancersubstans med ursprung i cancerforskaren Thomas Helledays forskningsfynd har säkerhetstestats vid Swetox i Södertälje. Den kan nu börja testas kliniskt på patienter och utvärderas som potentiell ny cancerbehandling. Läkemedelskandidaten är resultatet av ett för Sverige unikt akademiskt samarbete.

Sedan Swetox inledde sin verksamhet 2014 har ca 25 studier eller delstudier på olika läkemedelskandidater genomförts. Samarbetet med Helleday Lab inom SciLife-satsningen i Solna har funnits med från början. Det har haft en avgörande betydelse för uppbyggnaden av den senare också GLP-godkända anläggningen i Södertälje. Swetox anläggning, i en akademisk miljö, står nu öppen för såväl akademiska samarbeten som samarbeten med små och stora läkemedelsbolag.


Taggat