Swetox

Hej och välkommen till swetox.se. En informationssida om kemikaliers påverkan på vår kropp, miljö och hälsa.

Farliga kemiska ämnen

Så får du i dig färre giftiga ämnen

Ju kortare innehållsförteckning, desto bättre. Detta brukar jag anamma på det mesta, på allt ifrån make-up till livsmedel. En pumpa är ju en pumpa liksom. Detta förhållningssätt bidrar troligen till att jag får i mig lite mindre gifter än vad jag annars hade fått.

Det gäller att vara rädd om sin hälsa. Kruxet är dock att även ett enkelt livsmedel så som en pumpa kan innehålla sådant som är farligt för en. Det är inte alls ovanligt att livsmedel innehåller rester av bekämpningsmedel.

Det finns stora kunskapsluckor vad gäller hur kemikalier påverkar oss på sikt. Flera bekämpningsmedel klassas idag som hormonstörande, vilket innebär att de kan vara skadliga även i små mängder.

Ibland känns det helt omöjligt att skydda sig mot farliga kemikalier. Mitt tips är dock att banta badrumsskåpet. Dra ner på antalet produkter och att sträva efter att använda produkter med en begränsad innehållsförteckning. Det finns exempelvis deodoranter som baseras på kokosolja eller sheasmör, som fungerar väldigt bra. Eller varför inte tillverka din egen deodorant? Googla ett recept, det är mycket enkelt.

Vad gäller livsmedel bör du i första hand välja ekologiska produkter. Du ska alltid skölja din frukt och dina grönsaker noga innan du äter dem, även de ekologiska grönsakerna. Att helt ta bort skalet kan också vara en lösning eftersom bekämpningsmedel kommer i direktkontakt med grödans skal. Ett sista tips är att använda sig av saltvatten (98% vatten och 2% salt). Du blötlägger då din frukt eller dina grönsaker i blandningen i ca 15 minuter. Metoden renar merparten av bekämpningsmedelsrester.

Ett hälsosammare liv i samklang med naturen

Det enklaste och bästa tipset för att få ett mer kemikaliefritt och hälsosamt liv är att spendera mer tid ute i naturen. De flesta människor utsätts varje dag för ohälsosamma ämnen och kemikalier. Det kan vara allt från avgaser från bilar och fabriker till plast från matlådor. Den gemensamma faktorn för dessa hälsorisker är vårt moderna urbana liv. Därför är det bra att bit för bit försöka sig på att leva mer ”gammaldags” utanför storstäderna. Bara att ta några dagar eller veckors semester i naturen, som till exempel vandring i svenska fjällkedjan, kan göra gott för kroppen och knoppen. Det kan dock såklart vara svårt att komma igång med en sådan livsstilsförändring och nya rutiner, men på denna sajten kan man ta del av många bra tips för att få ett bättre friluftsliv och i längden en bättre hälsa.

Konsumera hållbart

Det finns en charm med att handla second hand. Det handlar inte bara om det goda samvetet, utan också om den charm som väntan besitter. Att konstatera vad man behöver, eller kanske ”villhöver”, och att sedan försöka komma över denna grej på andrahandsmarknaden kräver lite tålamod. Genom att enträget besöka olika auktionssajter eller secondhandbutiker i jakt på just den grejen kommer du dessutom hinna fundera igenom ditt ”behov” en extra gång. Är det något du verkligen behöver eller är det något som du vill ha?

Konsumtion är idag ett av de största hoten mot vår miljö. Det vi konsumerar påverkar oss själv, våra medmänniskor, djur och natur. Hållbar konsumtion är därför ett nyckelbegrepp som av FN definieras som: Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina. Handlar du second hand kan det leda till att du köper färre prylar eftersom utbudet inte är lika stort. Det gör också att nyproduktion uteblir. Den där charmen som nämndes initialt är också en del i hållbarhetspusslet. Att kunna glädjas över att ha hittat just den sak som man behöver, på andrahandsmarknaden, är en riktigt härlig känsla. Känslan av att ändra sig och att därför avstå från konsumtion är också härlig. Den tid som det tar att få tag på den grej du är ute efter, kan ge dig extra tid för eftertanke.

För mer nyheter spana in vår blogg.