Många produkter som vi använder i våra hushåll är skadliga och/eller miljöfarliga. En del är till och med att beteckna som giftiga för oss och för miljön. För att vi ska kunna identifiera dessa produkter har EU lagstiftat om klassificering, märkning och förpackning av kemiska ämnen. Därför finns det en hel del varningssymboler att hålla reda på.

En av de vanligaste symbolerna är en röd fyrkant med ett svart utropstecken inuti. Denna symbol betyder att ämnet är skadligt, såväl vid inandning, hudkontakt som vid förtäring. En produkt med denna symbol kan också ge allergiska reaktioner. Exempel på produkter som kan ha denna typ av symbol är diskmedel eller propplösare.

Hittar du en symbol som ser ut som en röd fyrkant med en dödskalle inuti indikerar symbolen att produkten är giftig. Det innebär att det är mycket farligt om ämnet hamnar i kroppen. Ett exempel på en produkt som kan ha denna symbol är insektsmedel.

En annan symbol att hålla utkik efter är en röd fyrkant med ett svart träd (utan löv) samt en död fisk inuti fyrkanten. Denna symbol betyder att produkten är miljöfarlig. Den är alltså farlig för djur och växter som lever nära vatten. Symbolen kan du hitta på vissa rengöringsmedel. Är det möjligt bör du undvika produkter med dessa symboler. Det finns väldigt många diskmedel som saknar symbol för att det är skadligt, välj ett sådant. Dessutom kan du enkelt och billigt göra en egen propplösare med bara tre ingredienser. Det du behöver är bakpulver, vitvinsvinäger och vatten. Du börjar med att hälla ned lite bakpulver och vitvinsvinäger i avloppet. Låt sedan blandningen dra i några minuter medan du kokar upp en kastrull med vatten. När vattnet kokat upp häller du försiktigt detta i avloppet. Voilá – proppen löses upp.

Läs mer om olika symboler här.

Av admin