Kemikalier i hemmet – Få ett mindre giftigt hem

Om du skulle syna ditt hem i kanterna, skulle du snabbt inse att det är fullt av kemikalier. Idag är det helt omöjligt att ha ett kemikaliefritt hem. Det som däremot är möjligt är att begränsa mängden kemikalier. Genom att läsa in dig på ämnet och att följa några enkla riktlinjer kan du påbörja din resa mot ett mindre giftigt hem.

Vad du kan göra

Bra tvål för ett kemikaliefritt hem

Kemikaliebanta ditt badrumsskåp. Detta är ett av de enklaste uppdragen när det kommer till att rensa bland kemikalier i hemmet. De produkter du använder för din hygien och skönhet kan antingen innehålla en hel arsenal av kemikalier eller inte. Vårt tips är att satsa på enkla och rena produkter. En aleppotvål, lite jojobaolja och en aloe vera gel kommer du riktigt långt på.

Kemikaliebanta din kökslåda. Träredskap eller rostfritt vinner över plastredskap. Gjutjärn vinner över teflon. Byt ut redskap som tillverkats med hjälp av kemikalier till kemikaliefria redskap. Nygamla och giftfria redskap hittar du i din närmaste secondhandaffär. Det behöver inte bli så dyrt att göra denna rensning. Kemikaliebanta möbler och textilier. Ett av de första stegen är att dra ned på konsumtionen. Om du verkligen behöver något till ditt hem, satsa på att köpa second hand och/eller miljömärkt. Många möbler och textilier behandlas med flamskyddsmedel vid tillverkning, dvs mer eller mindre giftiga kemikalier. Begagnade möbler har hunnit vädra ur en del av detta, varpå dessa innehåller färre kemikalier. När du handlar second hand ska du se upp med plast och fleecekläder. Exempelvis kan gamla plastleksaker innehålla mer giftiga kemikalier än nya, eftersom regelverken runt giftiga plaster har förändrats med tiden.

Relaterade inlägg