Många hårvårdsprodukter innehåller kemikalier som är skadliga för oss. Både hår och hårbotten kan ta direkt skada. Vad kemikalierna gör med hälsan på längre sikt har vi inte ens koll på. Har ditt hår både tappat glans och fått en sämre kvalité kan det vara bra att gå över till kemikaliefria produkter. De gör att ditt hår kan repareras och återgå till sin naturliga form.

Skippa sulfaterna

Ett bra schampo utan kemikalier

En förhållandevis vanlig ingrediens i schampo är sulfater. Det är kemikalier som är fettlösliga och används som konserveringsmedel. Det är inte direkt skadligt för dig, men tar bort hudens naturliga fett. Ämnet har en trist effekt på håret eftersom det är uttorkande. Det är dessutom irriterande för huden.

Ett schampo utan sulfater löddrar inte lika mycket och det kan behövas två omgångar med schampo när du använder en sulfatfri variant. Du kan dock räkna med att håret, när det vant sig vid den nya produkten, inte kommer att behöva tvättas lika ofta.

För att undvika sulfater ska du kolla efter ingredienser så som Ammonium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Natriumlaurylsulfat, Sodium Alkyl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate (SLES) och Sodium Lauryl Sulfate (SLS).

Undvik parabener

Ett annat ämne att undvika är parabener. Det är också ett konserveringsmedel. Propyl- och butylparabener misstänks vara hormonstörande. Inom EU finns idag ett förbud mot vissa sorters parabener, man har dessutom valt att sänka de maximalt tillåtna halterna parabener i produkter till barn under 3 år. Idag finns det gott om schampon utan parabener på marknaden. För att undvika parabener ska du leta efter schampon som inte innehåller: Etylparaben, Propylparaben, Metylparaben, Butylparaben, Bensylparaben.

Andra kemikalier du ska undvika

Andra kemikalier att undvika är silikoner, silaxaner, mineraloljor och PEG. PEG är ett ämne som utvinns från cancerframkallande ämnen i kemiska processer. En vanlig skumbildare i hårvårdsprodukter är natriumlaurylsulfat. Detta ämne är irriterande för huden, men tillsätts PEG för en smärtlindrande effekt. När du väljer schampo bör du därför undvika produkter som innehåller något av följande ämnen: PEG; PPG, BHA, DEA, MEA, MDBGN, MCI/MI, EDTA. Så, är du rädd om din hälsa och inte minst ditt hår bör du hålla koll på vilka kemikalier som använts för att framställa dina hårvårdsprodukter. Det finns som sagt en hel del kemikaliefria schampon på marknaden. Så varför inte välja ett av dessa?

Av admin